HISTORIA HISTORIA DE MORA LA NOVA.

 
Entre Pueblos
ANUNCISE AQUI. INCREMENTE SUS VISITAS
   Inicio    El tiempo Teléfonos de Interés Ministerios de España   Historia de España   Pueblos más Vistos      

Peliculas de Cine
 

Inicio > Tarragona > MORA LA NOVA > HISTORIA MORA LA NOVA

HISTORIA DE MORA LA NOVA - HISTORIA MORA LA NOVA


ORIGEN

Per situar-nos en els orígens de Móra la Nova, cal anar a l'època de la Guerra de Successió l'any 1714 i els posteriors Decrets de Nova Planta, el 1716, sobretot des del punt de vista dels anys concrets. És important tenir en compte, primer que tot, els dos corregiments d'aquestes terres, el de Tortosa i el de Tarragona, a partir de la nova divisió territorial. El corregiment de Tarragona absorbí la vegueria de Montblanc, que tenia una estranya configuració: una estreta llenca de terra passava entre les vegueries de Tortosa i Tarragona, fins al mar, entre el Perelló i l'Hospitalet de l'Infant. La línia divisòria amb Tortosa pujava pel Burgà fins al terme de Móra d'Ebre en la seua part esquerra del riu. Allí és on es desenvoluparia el nucli de població de Móra la Nova.

Els habitants del primer nucli poblat havien de pagar impostos a Móra d'Ebre, perquè en depenien, i per tant al corregiment de Tortosa, però també a Tarragona, ja que eren a l'altra banda de riu, i administrativament també en depenien. Haver de suportar aquesta càrrega econòmica va ser un fet cabdal en les posteriors reivindicacions de segregació.

Els vint primers masos eren els de Marianet, Calderer, Biset, Vallovà Masip, Subirats, Teixidor, Boló, Peretona, Sabut, Calafí, Marruixo, Magrell, Giró, Coc, Giralt, Manou, Pedret, Ventura, Cabo i Bot.

El 3 d’abril de 1830 a Madrid es va signar l’anomenada Carta de Població, un instrument públic emès pel Sobirà pel qual s’estableix la nostra Separació de la jurisdicció de Móra d’Ebre: ens dóna les bases per tenir jurisdicció pròpia i es dirigeix a les autoritats pròximes a nosaltres i més llunyanes ordenant-los que reconeguin aquell estat jurídic de la nova població de Móra la Nova.

Part de la Carta de Població que donà independència a Móra la Nova:
“... se ve que incluyeron los Mases de Mora en el distrito del Corregimiento de Tarragona por hallarse situados en la orilla izquierda del Ebro, de modo que siendo diferentes corregimientos no podían estar unidos sin exponerse a que se les exijan los servicios concejiles (...) por Tarragona, al mismo tiempo que el alcalde y ayuntamiento de Mora, en uso de la jurisdicción que ejercen sobre aquellos, se les exija iguales servicios para corresponder de este modo a las órdenes del corregidor de Tortosa a quien se hallan sujetos.”

Els homes que van fer possible la segregació foren: Jaume Nolla (alcalde), Pere Nogués (regidor 1er), Josep Pedret (regidor), Josep Pedret (síndic), Francisco Escoda, Josep Antoni Solé i Joan Baptista Piñol (secretari).

Ref: 4858 - Ultima modificación:14-05-2008
Añadir articulo | Reportar Error | Enviar aun Amigo/a

Volver a HISTORIA MORA LA NOVA
Volver al pueblo de MORA LA NOVA
Volver a Tarragona
Volver a entrepueblos.com

Otros pueblos de España: A Coruña -Álava -Albacete -Alicante -Almería -Asturias -Ávila -Badajoz -Baleares -Barcelona -Burgos -Cáceres -Cádiz -Cantabria -Castellón -Ceuta -Ciudad Real -Córdoba -Cuenca -Girona -Granada -Guadalajara -Guipúzcoa -Huelva -Huesca -Jaén -La Rioja -Las Palmas -León -Lleida -Lugo -Madrid -Málaga -Melilla -Murcia -Navarra -Orense -Palencia -Pontevedra -S.C de Tenerife -Salamanca -Segovia -Sevilla -Soria -Tarragona -Teruel -Toledo -valencia -Valladolid -Vizcaya -Zamora -Zaragoza si desea volver a la página principal de www.entrepueblos.com pulse aquí.

 
EntrePueblos.com pagina de todos los pueblos y municipios de España