DELTA DE L'EBRE.

 
Entre Pueblos
ANUNCISE AQUI. INCREMENTE SUS VISITAS
   Inicio    El tiempo Teléfonos de Interés Ministerios de España   Historia de España   Pueblos más Vistos      

Peliculas de Cine
 

Inicio > Tarragona > LA CAVA > LA CAVA

DELTA DE L'EBRE - LA CAVA


Es realment difícil parlar d'un indret com el Delta de l'Ebre, poblat ocasionalment al llarg dels segles però que no fou fins mitjans del segle XVIII quan s'establí un cens estable, progressiu i permanent.

Si apuntem molt enrere, constatem que hi van haver altres deltes que van desaparéixer per culpa de les glaciacions, i que l'actual Delta va néixer en termes de implantació humana durant el s.XII. Malgrat tot, els pobles que el configuren són més antics, ja en el Paleolític Superior hi va haver població en el terme del Perelló, o les coves sepulcrals d'Amposta.

A mesura que el temps es succeeix, la grandaria de la superfície creix, el el s.XII el riu desembocava prop de l'Illa de Gracia, i durant el XVI els terrenys arribaven a l'alçada de la platja de La Marquesa.Uns reduits nuclis de població vivien de la caça, la pesa i l'extracció de sal. Aquest procés es va intensificar durant el s.XVIII amb l'aprofitament de la barrella. El comerç va ser constant des de Mallorca i algunes ciutats italianes, amb vaixells que sortien des de la Punta del Fangar, inexistent aleshores, però que quedà configurat arrel de les esmentades exportacions.

Es va explotar la sosa i la riquesa econòmica era tal que les famílies burgeses es disputaven els terrenys per tal d'aprofitar-se'n, malgrat era l'Estat qui repartia les terres. Els pobladors es van situar, inicialment, al Delta esquerra, amb l'esmentat comerç, i els pastors que es situaven cap a l'interior.

L'any 1818 es va construir la parròquia a l'actual cementeri de Deltebre, i poc a poc es va anar creant les diferents comunitats, amb forces dificultats donat el terreny verge i hostil. Les edificacions eren de canya i borró, sense aigua potable donada l'alta salinitat de la mateixa, i especialment l'aïllament geogràfic dels centres més grans i comercials eren un greu obstacle. Només hi havíen camins de terra on passaven els carros però a finals del s.XIX es va començar a emprar el transport que creuava el riu per passatgers i no només mercaderies. Aquest transport va anar millorant i la transformació real va arribar amb la construcció del canal de l'esquerra de l'Ebre pel rei Alfons XII l'any 1912.

El ferrocarril va ser vital per la comunicació de la zona amb les terres d'interior, i ja des del anys seixanta creix la producció horto-frutícola que porta un major rendiment de les terres que, juntament, amb la dels pescadors donen una estabilitat pels pobladors de les viles existents.

Ref: 7647 - Ultima modificación:13-09-2008
Añadir articulo | Reportar Error | Enviar aun Amigo/a

Volver a LA CAVA
Volver al pueblo de LA CAVA
Volver a Tarragona
Volver a entrepueblos.com

Otros pueblos de España: A Coruña -Álava -Albacete -Alicante -Almería -Asturias -Ávila -Badajoz -Baleares -Barcelona -Burgos -Cáceres -Cádiz -Cantabria -Castellón -Ceuta -Ciudad Real -Córdoba -Cuenca -Girona -Granada -Guadalajara -Guipúzcoa -Huelva -Huesca -Jaén -La Rioja -Las Palmas -León -Lleida -Lugo -Madrid -Málaga -Melilla -Murcia -Navarra -Orense -Palencia -Pontevedra -S.C de Tenerife -Salamanca -Segovia -Sevilla -Soria -Tarragona -Teruel -Toledo -valencia -Valladolid -Vizcaya -Zamora -Zaragoza si desea volver a la página principal de www.entrepueblos.com pulse aquí.

 
EntrePueblos.com pagina de todos los pueblos y municipios de España